dissabte, 31 de març del 2012

Narració digital: imatges i música

Amb els alumnes de 4tESO hem començat a fer el tema de la Música i Cinema i tractarem de posar en pràctica alguns dels aspectes que ja hem treballat sobre llenguatge cinematogràfic i les funcions de la música en la comunicació fent una narració digital. Es tracta d’imaginar una situació i un ambient determinat, i fer una petita història amb imatges i música. Farem l’activitat amb Kizoa, que és un programa gratuït amb un banc de música gratuïta molt ampli. 

Una bona manera de començar el treball pot ser primer escoltar la música i després començar a imaginar la història fent un petit guió (que vindria a ser l’storyboard d’una pel•lícula).

La història l’heu d’explicar amb les fotos que fareu (tingueu en compte l’enquadrament i l’angulació) i els fragments de text que anireu posant a peu de foto.

Els temes proposats pels mateixos alumnes són:
- Un dia a la meva vida
- Una història d'amors i desamors
- Un dia a la platja
- El "dia de la mona"
- Fent un "cangur"
- Un història de catàstrofes
- Una festa de pijames

Nestor Alonso, col·laborador de la publicació digital Educacontic, ens explica amb imatges com hem d'organitzar una narració digital.
































Aquí teniu la presentació que vaig fer de la sortida a la 15ª Trobada Musical amb els de 2nESO.

divendres, 30 de març del 2012

Els Aeròfons: treball amb Glogster

Ja s'apropen les vacances i tal com us vaig dir tornarem a fer un pòster interactiu amb una eina que ja coneixeu: Glogster. El treball és sobre els Aeròfons.

Heu de triar dos instruments (1 de vent-fusta i 1 de vent-metall) que poden ser instruments de l'orquestra o instruments tradicionals d'arreu del món. Ja us he deixat tota la informació en el Glogster que us he preparat on us explico el que heu de fer i com ho heu de fer. Per poder accedir a la vostra carpeta de treball heu d'anar a (http://edu.glogster.com/ ) i posar la contrassenya que teniu en el Moodle (cada classe té la seva)


Abans de començar a treballar mireu el tutorial que ha preparat Angèlica Suarez i que us he enllaçat en el Glogster. També trobareu enllaços on buscar informació per el treball a l'apartat d'enllaços. El primer que hi ha és en un Mapa conceptual fet per MªJesús camino sobre Els instruments i la seva classificació (està ple d'enllaços amb molt informació molt útil).



Aquí teniu un exemple amb tot els apartats que ha de tenir el treball: Nom de l'instrument, Quin origen té, Com es fa sonar, El nom de les parts principals de l'instrument, Un vídeo. La mida de la lletra ha de ser prou gran perquè es pugui veure a classe projectat. Es valorarà el disseny i la creativitat!

dijous, 29 de març del 2012

Em dónes força: Wix i partitura

Ja fa una pila de dies que uns quants alumn@s de 2n ESO no paren de tocar la cançó que es  va fer popular amb la Marató de TV3 d'enguany: "Em dónes força", cantada per Sergio Dalma i l'Escolania de Montserrat.

Algú l'ha trobat per internet i a proposta de tot@s d'ell@s he fet aquest Wix perquè la puguin tocar amb l'acompanyament (la "Fongi" m'ha enviat la partitura i l'mp3). Només he hagut de fer alguns canvis a l'mp3 perquè serveixi de base a la partitura.
La canço original és de Josh Grohan i la partitura per a flauta amb els acords és de Carles Ocón. Una vegada més, la col·laboració i els recursos a la xarxa ha permés fer aquest treball perquè, al cap i a la fí, tots disfrutem fent música!



dimecres, 28 de març del 2012

La Textura. LIM

Amb els de 3r B continuem amb la Textura. Aquest és un llibre LIM, un tipus llibre en el qual hi trobareu diferents activitats: preguntes, joc del penjat, arrossegar textos, audicions... 
A la vostra llibreta cal que apunteu el número de pàgina, la pregunta i la resposta. Quan acabeu mireu la vostra puntuació clicant a la casella "i" d'informació i també ho apunteu.



3r ESO "La meva cançó preferida"

Amb els alumnes de 3r B hem començat a treballar amb el bloc de classe. Es tracta d'un bloc fet amb la plataforma Kidblog, senzill d'utilitzar pels alumnes i fàcil de gestionar per al professor. A més, Kidblog dóna la possibilitat d'autoritzar i limitar els comentaris, de manera que només puguin comentar els companys de classe.

La primera activitat que hem fet ha estat la de fer una fitxa d'audició de la seva canço preferida. Han quedat uns articles magnífics i les cançons que han triat són totes molt xules: Que boig el món,  Just de way you areSomeone like you; Petenera; Dia i Nit...

Hi podeu entrar clicant cada una de les tres imatges i també en podeu fer el seguiment clicant a la barra lateral dreta d'aquest bloc.



3r B grup 1 3r B grup 2 3r B grup 3


dimarts, 27 de març del 2012

La textura. Mapa i Exercicis

Ja sabeu que la textura és un dels elements de la composició que analitzem quan fem un comentari d’audició. L'any passat vam treballar la melodia, el ritme, el timbre i la dinàmica, però la textura és un element nou d'enguany i una mica complicat d'entendre.

Amb aquest mapa conceptual fet per Mª Jesus Camino ho tindrem més fàcil. Després, feu aquests senzills exercicis d'Educaplay. Mireu de fer-los de memòria i sense consultar el mapa conceptual.
Mapa Textura.Escriu Textura Musical. Clica






Textura Musical. Escriu Textura Musical. Definicions



dilluns, 26 de març del 2012

Els Aeròfons. Mapa Conceptual, Exercici i Joc

Ja fa alguns dies que amb els alumnes de 2n ESO estem treballant els instruments de vent. 

1- Classifiquem els instruments segons el material que vibra i produeix el so i per això diem que els instruments de vent són Aeròfons
2- I també els classifiquem tenint en compte les famílies instrumentals que hi ha dins l'orquestra i llavors diem que són de Vent-fusta i Vent-metall.

En aquest llibre virtual elaborat per MªJesús Camino ho tenim molt ben explicat i ademés tenim molts exemples auditius: LOS INSTRUMENTOS MUSICALES Y SU CLASIFICACIÓN



Test Joc: "Mig minut"

diumenge, 25 de març del 2012

El fagot a "L'aprenent de bruixot"

Coneixeu la pel·lícula "L'aprenent de bruixot" de Disney. La música és del compositor Paul Dukas i és un tipus de composició que se'n diu poema simfònic

Aquesta és la història d’un bruixot, el seu ajudant i una escombra. Descriu les aventures de l’aprenent de bruixot, que en quedarse sol al laboratori, converteix una escombra en la seva criada perquè li porti aigua per fer neteja. L’escombra, molt obedient, comença a fer viatges amunt i avall carregada amb ferrades d’aigua, però quan l’Aprenent la vol aturar se n’adona que no sap com fer-ho perquè no coneix la fòrmula i l’aigua ho comença a inundar tot. Talla l’escombra a trossos però això encara ho complica més perquè cada tros es converteix en una nova escombra que no para de portar aigua. L’arribada del Bruixot posa fi a tant desesperada situació

El tema principal és intepretat pels fagots i representa l'escombra.


Aniversari de Juan Gris

Ahir dia 23 de març va ser el 125 l'aniversari del naixement de Juan Gris i Google li va dedicar un doodle

Juan Gris va ser un pintor cubista del segle XX . El doodle fet amb motiu del seu aniversari, és com un collage fet a base de diferents fragments de les seves obres. Si observem bé el doodle, veurem la importància que la música tenia per Gris ja que hi podem identificar diversos elements i símbols relacionats amb la música.

Fins a quants elements i símbols relacionats amb la música hi podem veure?



divendres, 23 de març del 2012

15ª Trobada Musical: les fotos!!

Hem treballat molt, però ha valgut la pena! Sou els millors!!!
(heu de clicar al play per escoltar-ho amb música)

dijous, 22 de març del 2012

15ª Trobada Musical a TV3

Si, si!! No esteu veient visions!! Els de la foto sou vosaltres!! Hem sortit a les noticies de TV3 mentre tocàvem aquest matí durant el concert que hem fet a l'Auditori Pau Casals!!

Trobareu la nostra intervenció en el minut 6.50. Us seguiré informant!!



Qui va ser Pau Casals?

Avui amb els alumnes de 2n ESO anem a la Trobada d'Instituts de Secundària de les comarques de Tarragona. Aquesta trobada és a l'Auditori Pau Casals de Comarruga.

Suposo  que molts ja sabeu que Pau Casals va néixer al Vendrell el 29 de desembre de 1876. El seu pare, també músic, li va transmetre els primeres coneixements musicals. Pau Casals ha estat un dels millors violoncel·listes dels segle XX i també un dels millors directors d'orquestra del seu temps.


A més de la seva extraordinària carrera com a músic, Pau Casals va mantenir sempre una dedicació incansable a la defensa de la pau i de la llibertat. Els nombrosos concerts benèfics, la implicació en accions humanitàries i les diverses intervencions a les Nacions Unides el van caracteritzar com un home de pau.

El 24 d'Octubre de 1958 Pau Casals va ser convidat a Nova York a les Nacions Unides per fer un concert per commemorar el Dia de les Nacions Unides.  El concert, juntament amb un missatge que Pau Casals havia gravat uns dies abans, va ser televisat i retransmès per ràdio a més de 40 països de tot el món.



Si voleu jugar i saber més coses de Pau Casals cliqueu la imatge

dimecres, 21 de març del 2012

Com classifiquem la música?

Habitualment acostumem a parlar dels gèneres cinematogràfics quan volem anar al cinema a veure una pel·lícula i no sabem si la volem de terror, d'acció, romàntica... Sabem doncs que la paraula gènere aplicada al cinema significa classificar segons una temàtica determinada.

En la música també parlem de Gèneres Musicals quan volem classificar la música segons el contingut i la funció per a la qual ha estat creada la música. 

Comencem aquest tercer trimestre amb els alumnes de 3rB amb el tema dels Gèneres Musicals i ho farem amb un fantàstic Mapa Conceptual fet per MªJesús Camino. Ja sabeu que heu de copiar el mapa conceptual general afegint-hi petites explicacions que hi ha en els diferents mapes conceptuals relacionats (música profana, música de cine i TV...).

Un cop hagueu acabat podeu fer aquesta senzilla activitat de Mapa d'Educaplay.


divendres, 16 de març del 2012

2n ESO. Percussió. Juguem?

I jugant també s'apren! Aquest són el últims exercicis sobre els Instruments de Percussió.. Farem aquest puzzle del Mapa Conceptual dels Instruments. A veure qui el fa amb menys segons!



I també aquest scrabble. Ja sabeu que heu de clicar "Show Hint" per saber la paraula que s'ha de buscar.

dijous, 15 de març del 2012

"Whatever" (Oasis) per a flauta

Acabem el trimestre amb els alumnes de 3rA i avui dedicarem la classe a refrescar vells temes com Mamma Mia  (PDF)  i a tocar-ne de nous com aquest conegut tema d'Oasis: "Whatever". És una adaptació de Juan Fran Moreno i gràcies a la Carme Marchena en podem tenir la partitura per imprimir.
Farem també una repassada a tots els temes de rock català que estem tocant enguany Camins (Sopa de Cabra), Cop de rock (Dagoll Dagom) i Bon dia (Els Pets)







Guia d'Orquestra per a joves. Percussió

El compositor Benjamin Britten l'any 1946 va escriure per encàrrec de la BBC (la televisio britància) la Guia d'orquestra per a joves amb l'objectiu d'ensenyar als joves els instruments de l'orquestra. En aquest fragment es presenten els instruments de percussió. Avui a classe escoltarem l'audició i farem algunes activitats.

dilluns, 12 de març del 2012

2n ESO. Forum "Dia de la Dona treballadora"

El dia 8 de març com tots sabeu va ser el Dia Internaciona de la Dona Treballadora i a l'aula de Música li vam dedicar tota una classe i hem fet algunes activitats.
Amb els alumnes de 2n d'ESO també hem iniciat un Forum a través del Moodle i m'ha semblat molt interessant la reflexió que la Mireia Iglesias d'una banda i la  Cristina Fontgivell Eva López d'altra banda, han fet sobre aquest dia i la situació de la dona a través de la història. Amb el seu permís publico íntegrament els seus textos i el vídeo que ens ha fet arribar la Mireia. Moltes gràcies a les tres!!

Mireia Iglésias
"Crec que és molt injust el que ha fet la història amb la dona en el context de la música. trist

Hi ha moltes dones que s'han volgut dedicar a la música i crec que no és just que no els hi hagin deixat fer-ho. Perquè vol dir que tampoc els hi han deixat expressar-se de la manera que elles volies, ja que la música n'és una. enfadat

No trobo just que la història (no només en el tema de la música) hagi discriminat tant a les dones. No entenc que tenen les dones que facin que els homes es creguin superiors.

Per culpa d'això, molt de talent per part d'aquelles dones s'ha perdut. Crec que si a aquelles dones els hi haguessin deixat composar ara mateix aquelles cançons serien grans èxits.

També crec que les dones van ser molt valentes, ja que van lluitar per aconseguir el que volien.

Vaja, que si els homes no van deixar que les dones composéssin i es dediquessin al món de la música va ser perquè tenien por. Por de que les dones fossin millors que ells composant. burleta

Aquí a sota us poso l'adreça d'un vídeo que fa veure la discriminació de la dona al llarg del temps. Crec que és molt bonic i a més la música (Gladiator) és maquíssima i dona forces per continuar defensant allò que vols. Com van fer les dones amb la música."




 Eva López i Cristina Fontgivell

"El que ha fet la història amb les dones no és just sota cap concepte. És ben complicat trobar avui en dia un treball i per les dones encara ho és més. Si ja es complicat trobar treball, en la música resulta molt més difícil, les tendències masclistes sempre han estat rodejant-nos i les dones no ens hem pogut incorporar plenament al mercat de la música, encara i així la societat evoluciona i comença a acceptar-nos. Per molts homes que hi hagués en l'antiguitat, hi havia d'haver dones, ja ho diu la frase feta:
Darrere d'un geni, hi ha un gran dona.
 
El que volem les dones és estar davant amb els genis masculins i aconseguir equiparar-los amb els genis femenins."

diumenge, 11 de març del 2012

Aniversari Bobby McFerrin. "Don't worry be happy"

Avui és l'aniversari de Bobby McFerrin. Nascut a Nova York l'any 1950, aquest és sens dubte el més jovenet dels músics que anirem presentant aquest més de març. És un destacat cantant de jazz que l'any 1988 es va fer mundialment famós per la cançó Don't worry be happy.

La seva és una de les veus més interessants del panorama musical actual i si l'escolteu amb una mica d'atenció fàcilment entendreu perquè.

El seu registre vocal és molt ampli,  tant aviat pot cantar amb veu de rossinyol, cantar com un cantant d'opera o imitatar el so d'una trompeta. A més dalt de l'escenari té una gran capacitat de connectar amb el públic i quasi hipnotitzar-lo amb les seves interpretacions

Per poder disfrutar amb la seva música i entendre perquè desperta passió entre els qui l'escolten us proposo:


Ah, i per acabar si voleu jugar a ser compositor amb Bobby i la seva cançó "Don't worry be happy" (podeu fer clic a la imatge o AQUI). També podeu anar  a la seva pàgina oficial clicant AQUÍ

dissabte, 10 de març del 2012

No me les puc treure del cap: La música a les sèries de televisió

Aquesta setmana el popular programa de TV3 No me les puc treure del cap ha tractat el tema de la música a les sèries de televisió. La Cristina Monforte de 4t d'ESO  n'ha parlat en el seu bloc. Hi ha posat molts enllaços interessants. Mireu-ho!!

dijous, 8 de març del 2012

8 de març: Dia de la dona Treballadora.

Aprofitant que avui és el Dia Internacional de la Dona Treballadora nosaltres parlarem del paper de la dona en la música.

Tothom coneix qui van ser Vivaldi, Beethoven, Mozart i molts altres compositors homes, peró coneixeu alguna dona compositora? Hi ha hagut dones compositores al llarg de la Història? I si n'hi hagut, perquè no les coneixem?

Llegiu amb deteniment aquest recorregut per "La dona i la música" des de l'Antiguitat fins al segle XX elaborades per Antonio J.Ortega Bernal. Feu les activitats que hi ha al final d'aquest recorregut (dilluns les corregirem) i quan hagueu acabat podreu tenir prou coneixements per poder contestar a la següent pregunta: 

Creieu que és just el que ha fet la Història amb les dones que s'han volgut dedicar a la música?. 

A classe mirarem aquesta entrevista a Imma Shara, una de les millors directores d'orquestra que hi ha actualment.
I també parlarem de la història de Nannerl (sabeu qui era?!!), que era el nom amb què familiarment era coneguda la germana de W.A.Mozart.





I a continuació un tràiler de la pel·lícula "Nannerl, la germana de Mozart" subtitulada en espanyol.




(il.iustració de Cristina Luengo)

dimecres, 7 de març del 2012

El llibre de la Selva : "I want to be like you"

El músic nord-americà Robert Sherman, compositor i lletrista de moltes cançons de les pel·lícules de Walt Disney, ha mort aquest dilluns als 86 anys a Londres. Juntament amb el seu germà Richard, és l'autor de temes tan memorables de la història del cinema com el "Chim Chim Cheree" o "Supercalifragilisticexpialidós" de "Mary Poppins", que han quedat gravats en la memòria col·lectiva de milions de persones.

Al llarg de la seva carrera, el compositor va aconseguir, juntament amb el seu germà,  diversos guardons, entre els quals, l'Oscar a la millor cançó original per "Chim Chim Cheree" i el de millor banda sonora per "Mary Poppins" i un Grammy, tots el 1965.

Consumat creador de cançons d'enorme popularitat i sempre lligades al cinema, que també s'estenien als musicals de Broadway, la seva petjada quedarà per sempre lligada a pel·lícules com "El rei lleó", "El llibre de la selva" o "L'aprenenta de bruixa". (font: 324 canal informatiu de TV3)

Nosaltres el recordarem amb la cançó "I wanna be like you" de la pel·lícula El llibre de la Selva

dimarts, 6 de març del 2012

2n ESO. Instruments de Percussió. Mapa Conceptual i Activitats

Continuem amb el tema dels Instruments de Percussió amb aquesta Mapa Conceptual que ens ajudarà a entendre què són els Membranòfons i els Idiòfons i quina diferència hi ha entre un instrument de percussió de so Determinat  i un de so Indeterminat.

No oblideu copiar el mapa i després fer el Qüestionari.


4t ESO. La música culta del S.XX

Fem una ràpida mirada a tota la música del segle XX amb aquest fantàstic Mapa Conceptual fet per Carme Marchena. 
Farem també una activitat de Test sobre les principals tendències d'aquest mapa.
















dilluns, 5 de març del 2012

Aniversari de Vivaldi

Avui Antonio Vivaldi (1678) hauria fet 334 anys. Conegut com "il prete rosso" (el capellà pèl-roig), va escriure al voltant de 770 obres, entre les quals hi ha 477 concerts i 46 òperes.
Tothom el coneix per ser el compositor dels quatre concerts "Les quatre estacions". Però el que potser no sabeu és que va ser director durant bona part de la seva vida d'un orfanat per a nenes: l'Ospedale della Pietà. Allí ensenyava música a totes les noies que es quedaven sense pares i es diu que l'orquestra que allí hi va haver era tant bona, que fins i tot gent d'arreu d'Europa anava expressament a Venècia només per escoltar tocar les "noies de Vivaldi". Va morir en la més absoluta misèria i completament oblidat! 
Amb els de 2nESO estem treballant la versió que Massimo Pennessi ha fet del primer moviment del concert de "La Tardor"
Resoleu aquesta endevinalla musical i sabreu què i qui s'hi amaga!!





diumenge, 4 de març del 2012

Incredibox: fem un Beat box?

INCREDIBOX és una aplicació divertidíssima i molt fàcil per crear les vostres pròpies bases de Beat Box. 

Seguiu les instruccions que apareixen al principi de la presentació i després ja és qüestió d'imaginació.

Podeu gravar la vostra propia composició i enviar-la a un amic. També la podeu gravar amb el mòbil i la podem escoltar a classe. Animeu-vos!!

(clicant a la imatge podeu  escoltat la composició que he fet aquest matí)

dissabte, 3 de març del 2012

2n ESO. Reciclem instruments.

Comencem amb el tema dels instruments i les agrupacions instrumentals. En aquest Mapa Conceptual (fet per MªJesús Camino) podem veure que d'instruments n'hi ha molts i que una manera de classificar-los és segons el tipus de material que vibra: aire, corda, membrana, tot el cos de l'instruments.
Feu clic a la imatge o AQUÍ



Començarem el tema dels instruments amb un joc. El joc consisteix en col·locar cada instrument a la seva paperera corresponent. L'ha fet la Carme Marchena

joc-paperera-dinstruments

divendres, 2 de març del 2012

George Gershwin: "Summertime"

gershwinContinuem amb la música del segle XX i avui ha tocat parlar del Nacionalisme americà i George Gershwin.  

Nascut a Nova York l'any 1898  és un dels millors músics estadounidencs del segle XX. D'entre totes les seves composicions cal destacar l'òpera Porgy and Bess (ambientada en una comunitat negra a l'estat de Carolina del Sud a principis dels anys 30) i la música per a la pel·lícula Un americà a París (que va escriure després del seu viatge a París i que descriu totes les impressions d'un americà mentre camina per la ciutat, sent el soroll dels carrers i les botzines dels cotxes). 
  
 "Summertime"és l'ària més famosa de Porgy and Bess i forma part del Great American Songbook. Se n'han fet prop de 25.000 versions diferents i es diu que és la segona canço més versionada després de Yesterday de The Beatles. Si voleu veure i sentir algunes de les verisions podeu anar als blocs dels alumnes de 4t ESO com:  Carolina, Guillem,  Laura, Laia, Laura, Cristina. 


L'estil de Gershwin està profundament influenciat per la música de jazz i pels músicals de Broadway que en aquell moment estaven en plena efervescència. El protagonista d'Un americà a París és el fantàstic ballarí Gene Kelly. Aqui podeu veure un fragment de la pel·lícula.



Ah!!! Sabeu qui és el músic que s'amaga entre les peces d'aquest puzzle?????!!!!!!!! (el requadre de color blau que apareix el podeu arrossegar i amagar)