dilluns, 31 de març del 2014

2nESO. Concert amb l'INS Ramón de la Torre

Avui dilluns farem una sortida amb els alumnes de 2nESO. 

El motiu és la celebració dels 10 anys del Conjunt Instrumental Amalgama de l'INS Ramon de la Torre de Torredembara. 

El matí començarà amb una visita a l'orgue barrroc de l'Església de Sant Pere Apòstol i més tard farem un concert conjunt per celebrar aquest aniversari.

Les cançons que tocarem són: 

dimarts, 25 de març del 2014

21 de març: Aniversari de J.S.Bach

El dia 21 de març el gran compositor del barroc alemany Johan Sebastian Bach, hauria fet 329 anys. Va néixer a la ciutat alemanya d'Eisenach i va morir a Leipzig (Alemanya).

No vam tenir temps de parlar d'aquesta efemèride, però com que "tots els sants tenen vuitada", us proposo celebrar-ho fent-li una felicitació personalitzada amb alguna App d'imatge que ens permeti posar una o vàries fotos del compositor. 

Jo he fet la meva felicitació amb PicCollage perquè era una App que no coneixia. Us asseguro que les 3 aplicacions que us proposo permeten fer unes felicitacions molt divertides (fotos dins d'un pastis d'aniversari, stickers per posar ...). 


Tinc 3 propostes d'App, dues hi són tan per Apple com per Android. I recordeu, tot i que les aplicacions també són per fer Collage, heu de fer una felicitació.  Hem podeu enviar les felicitacions per Edmodo.



Pic+Pic Apple  Pic Collage Apple
Pic Collage Android
Image Chef Apple
Image Chef Android

dilluns, 24 de març del 2014

Symbaloo d'Apps Mòbils Apple

Com sabeu, enguany tenim un altre projecte entre mans: MusicAppSelvatges: Fem música amb aplicacions mòbils. 

Amb els alumnes fem diferents activitats utilizant els mòbils i les tauletes. He fet un recull d'aplicacions mòbils Apple que m'han semblat interessants. Quasibé totes les aplicacions són gratuïtes.

Hi podreu trobar Apps per fer presentacions per editar imatges i fer collages, per gravar so, per fer divertits avatars, per fer còmics i també alguns instruments virtuals. Dia a dia hi vaig fent actualitzacions.



divendres, 21 de març del 2014

Ha arribat la Primavera

Com sabeu des d'ahir a les 6 de la tarda ja teníem la primavera aquí. Ja fa alguns dies que estem tocant la nostra versió de La Primavera de Vivaldi i avui a classe parlarem d'aquesta obra que va escriure aquest compositor italiá.

El que nosaltres toquem a classe és el fragment més conegut del primer moviment Aquest primer moviment diem que té la forma de ritornello perquè té una part que anem sentit repetida varies vegades i que és interpretada pel tutti (tota l'orquestra). 

Cada un dels quatre concerts de Les quatres estacions, estan basats en els versos d'un sonet, escrits per Vivaldi mateix, que parla de l'arribada de la primerava i de la resta de les estacions. La música descriu perfectament alguns dels sons que podem sentir durant la primavera com el cant dels ocells, l'aigua corrent pels rierols perquè la neu ja es fon, els trons de les típiques tempestes de primavera. 

Per poder entendre-ho millor i disfrutar de la música, veurem un vídeo i escoltarem la versió que el professor Massimo Pennesi del bloc educacionmusical.es ha fet pels seus alumnes. Les tres flautes són tres ocellets cantant. 






També podeu sentir la gravació que la Mònica López i la Mireia Esteve han fet de La Primavera de Vivaldi

dijous, 20 de març del 2014

Els alumnes fan classe: escales, acords i arpegis

Avui us vull presentar una experiència  que just acabem de començar: "els alumnes fan classe". Han agafat les seves tauletes, s'han organitzat en parelles i han fet una sèrie de presentacions sobre Les escales, acords, arpegis, les notes en el teclat del piano.
Ha estat un treball molt enriquidor, per tots ells i també per a mi ja que he descobert que les Apps mòbils com Educreations, tenen un potencial increïble, i més, quan està en mans dels mateixos alumnes que en saben més que jo!!

Pode veure els treballs clicant els diferents enllaços. Els alumnes
esperen els mostres comentaris!!!

1- Tons i semitons en el piano. Per Júlia Artigas i Mireia Juncosa
2- Què és l'escala diatònica?. Per Carme Martínez i Pablo Padilla
3- Què són els acords? Per Mònica López i Mireia Esteve
4- Què són els arpegis? Per Aina Bargalló
5- Què és l'escala cromàtica? Per Elisabeth Racionero i Olívia Pujol
6- Les notes enharmòniques. Per Célia Prats
7- Què és un interval? Per Judit Prats

dissabte, 15 de març del 2014

Periodisme musical al Classicisme

Els alumnes de 3rESO A han fet de periodistes i han viatjat a Viena, Bonn, Londres i altres ciutats d'Europa amb la intenció d'entrevistar als diferents músics del Classicisme

Han agafat els mòbils i les tauletes i han conegut Mozart, Beethoven, Haydn i W. Friedemann Bach, un dels fills de Bach. 

Per fer-ho han utilitzat diferents Apps: Audioboo, Fotobabble i Shadow Puppet.


Podeu veure-ho a: 

1- Els compositors del Classicisme: per diversos alumnes
2- Beethoven: per Josep Garcia i Andreu Roig
3- F.J.Hadyn: per Laura Carreres i Sandra Palmerín
4- Beethoven: per Roger Raventós i Marina Freixes
5- Beethoven: per Jordi Coca

divendres, 14 de març del 2014

Aprenem a utilitzar Noteflight: 2nESO C

Aquesta ja és l'última publicació dels treballs sobre composició i utilització de l'editor de partitures Noteflight que hem estat treballant amb els alumnes de 2nESO. 

Avui toca el torn als de 2nC. Trobareu els objectius de l'activitat i també treballs molt interessants si aneu a 2nA i a 2nB.

Ja sabeu que he valorat la correcció en saber copiar la partitura i posar-hi tots els elements,  però sobretot he tingut en compte la creativitat i l'originalitat en la composició d'alguna veu diferent i de l'acompanyament. 

Per tot el que ja he dit en aquest article i en els altres dos on he anant publicant els treballs, els que s'han destacat són: 

Marina Lehmann
David Mendoza
Albert Vasco

dijous, 13 de març del 2014

Aprenem a utilitzar Noteflight: 2nESO B

Com ja explicat en un post anterior, amb els alumnes de 2nESO hem acabat el tema del llenguatge musical i com a treball final hem après a escriure una partitura amb l'editor de partitures Noteflight. 

A més, hem parlat de com ser creatius i fer diferents combinacions d'instruments o posar un acompanyament de bateria


Aquests són els treballs que m'han agradat més de la classe de 2nB

D'aquests treballs en destaco:
1- Tot el treball de composició a 3 veus, amb acords i un acompanyament amb bateria. Escolteu també el final.
2- El canvi de tonalitat utilitzant l'escala menor enlloc de la Major
3-L'originalitat en l'acompanyament, es tenen en compte les frases i l'acompanyament va canviant. Destaco també la composició del final.
4- El treball de composició, amb un final amb acords.

Què en penseu? Espero els vostres comentaris.

Gabriel Balint

Joan Navarrete

Mireia Esteve

Carme Martínez

dimecres, 12 de març del 2014

Aprenem a utilitzar Noteflight: 2nESO A

Cada any faig coincidir el tema del llenguatge musical amb el d'aprendre a escriure una partitura amb Noteflight: un editor de partitures online.

Com sabeu, Noteflight és un programa que permet escriure fins a 10 partitures de forma gratuïta. Amb unes quantes instruccions i una mica de paciència per part de tots, els resultats són fantàstics. 

L'activitat ha consistit en aplicar tots els conceptes que hem après de llenguatge musical i a més treballar la creativitat. Ho hem fet amb el cànon Frere Jaques, ja que permet fer harmonia fàcilment i a més posar lletra. En AQUEST document teniu les indicacions que he donat als alumnes. Hi ha un TUTORIAL de primers passos fet per Flora Terensi que està molt bé.

He començat a corregir els treballs que m'han arribat i avui us porto els 3 que m'han agradat més de la classe de 2nA.  Tot i ser una melodia molt senzilla, els alumnes han estat capaços de fer unes versions fantàstiques i els tres treballs es destaquen per

1- saber combinar els diferents instruments
2- fer un acompanyament original
3- introduir petites variacions en la melodia que tot i ser pràcticament imperceptibles tenen molta gràcia. 
4- un final progressiu
 
Totes elles han aconseguit  crear una versió original d'una melodia tradicional.

Eva Velasco



Júlia Artigas



Nil Sanromà

dimarts, 11 de març del 2014

Storytelling amb Shadow Puppet a 3rESO

La paraula Shadow Puppet i el conillet que l'acompanya, ja és una paraula que comença a ser coneguda entre els alumnes de l'institut. Peró, algú sap què vol dir "Storytelling"?

Si ens hi fixem bé i ho traduim de l'anglès, senzillament vol dir explicador d'històries, és a dir, aquesta App ens serveix per explicar una història amb les imatges que nosaltres vulguem i amb la nostra veu. 

Això és el que han estar fent aquests dies quatre alumnes de 3rESO. Ens han explicat petits fragments dde la vida de quatre compositors del Barroc. 
Els voleu conéixer?

dilluns, 10 de març del 2014

Intervals, alteracions i escales

Divendres dia 14 farem una prova de tot el que hem estat treballant aquests dies

Per repassar i preparar la prova aquests són els exercicis imprescindibles:

Intervals:
Escales: Escales i arpegis. Activitats d'audició

(no recordo el nom de la persona que ha fet aquest fantàstic mapa conceptual sobre els intervals)

La Primavera (Les quatre estacions). Per flauta

http://musicaade.wix.com/la-primaveraavivaldi
El març és un més ple d'aconteixements. El dia 4 de març es celebra l'aniversari d'Antonio Vivaldi i el 20 de març fem el canvi d'estació i comença la primavera. 

Així que ja tenim l'excusa ideal per començar a estudiar aquest conegut fragment d'un dels concerts que el compositor italià va escriure per violí solista i orquestra de corda.

diumenge, 9 de març del 2014

Cinema i flauta

http://garnatx.wix.com/bso#!partitures-per-a-flauta-de-b.s.o
Voleu tocar música de bandes sonores de pel·lícules famoses de la Història del Cinema? 
En aquest recull elaborat per Natxo Peña, podreu trobar partitures al vostre abasat i passar una molt bona estona tocant la flauta. 

Quina escolliu? M'ho podeu deixar en un comentari a l'article. 
La Núria Mansergas n'ha escollit tres i n'hi ha una que ja la toquem amb els de 2nESO. Voleu saber quina és?

divendres, 7 de març del 2014

"Another brick in the wall" per Flauta

Avui just fa una setmana, a classe parlavem de "què aprenem gràcies a la música?" . Vam estar debatent perquè creiem que la música era important en la vostra educació i també vam veure un fragment de la pel·lícula The wall. La canço que se sent de fons es titula  Another brick in the wall i la música és del grup britànic Pink Floyd.

Com vam poder veure, el contingut de l'escena i la lletra de la cançó tracta un tema molt interessant i alhora molt delicat com és el maltractament psicològic infantil (sortosament ara a les escoles això no ho veiem). 

També ens vam poder adonar que  hi havia una altre tema d'interès i que, aquest si, és de gran actualitat: l'educació com a fre per a la creativitat. La música fomenta la creativitat i això és important en l'educació.

A la classe d'avui aprendrem la cançó, en una presentació en Wix que ha fet Carme Marchena. És important que les primeres vegades la toquem amb el Noteflight, ja sabeu que la qüestio del ritme sempre és complicada.




http://promuu.wix.com/the-wall

dimecres, 5 de març del 2014

Les Apps de la Núria

http://musicappselvatges.blogspot.com.es/2014/03/les-meves-apps.html
Si voleu treballar amb Apps i no sabeu quines hi ha i perquè serveixen, la Núria Mansergas de 4t d'ESO, us ho posa fàcil. Ha fet un recull de les seves "Apps imprescindibles". N'hi ha algunes que ja les hem començat a provar.

Cliqueu damunt de la imatge o seguiu AQUEST enllaç i trobareu un bon grapat de recomanacions.

dimarts, 4 de març del 2014

Escales i arpegis. Activitats d'Audicio

https://www.quizbean.com/#/escales-acords-i-arpegis-copy-1
Aquests dies estem treballant les escales (successió de notes disposades en intervals de segona seguits)  i també hem parlat de què és un acord (conjunt de notes que sonen a la vegada).

En aquest fragment de la pel·lícula Els Aristogatos, els gatets juguen passejant-se amunt i avall del teclat del piano fent escales i arpegis. Recordeu que un arpegi són les mateixes notes d'un acord però tocades una després de l'altra. 

En AQUEST ENLLAÇ hi trobareu uns quants jocs que us ajudaran a entendre quina diferència hi ha entre una escala cromàtica i una escala pentatònica. També hi trobareu un joc per practicar l'arpegi de Do Major.

Després de veure el vídeo, farem aquestes activitats d'audició que ens ajudaràn a entendre la diferencia entre els conceptes Tonalitat Major i Tonalitat menor.  Recordeu que hem utilitzat el símbol del "sol" quan escoltem una escala Major i un "núvol" quan escoltem una escala menor.
També podeu consultar el Mapa Conceptual de l' ESCALA i la presentació que hem vist a classe sobre l'escala pentatònica 

Cal que feu els exericicis en l'ordre que estan posats.

1- Major o menor? AUDICIONS
2- Quina escala és? Tipus d'escales. AUDICIONS
3- Arpegis, escales i cançons. Major o menor? AUDICIONS
4- Els graus de l'escala
5- Escales, acords i arpegis. Qüestionari QuizBean


diumenge, 2 de març del 2014

Joan Magrané guanya el XXXI Premi Reina Sofia de Composició

Joan Magrané Figuera, ex-alumne del nostre institut, ha estat guardonat amb el Premio Reina Sofia de Composición Musical per l'obra titulada "... secreta desolació...", una composició per orquestra inspirada en un poema de José Àngel Valiente (1929-2000).

Recordo el pas del Joan per l'institut com el d'un alumne discret, treballador i sempre disposat a donar un cop de mà en tots els saraus musicals, ja fos tocar instruments Orff, flauta, piano, percussió o cantar. 

Despres d'acabar l'Institut, el Joan va estudiar a l'Escola Superior de Música de Barcelona (ESMUC) i actualment estudia un Màster en Composició al  Conservatori de París . 

Des d'aquest bloc, Música Selvatge (Música a La Selva del Camp) i des de l'Institut Joan Puig i Ferreter, li volem donar la nostra més sincera felicitació.

Joan, m'ha fet il·lusió fer aquest petit recull d'imatges dels nostres concerts (2002, 2003, 2004 i 2007). Espero que et faci tanta gràcia i , perquè no, nostàlgia, com a mi.



Podeu sentir una de les seves últimes obres: el quartet per  corda titulat "Alguns cants òrfics" seguint AQUEST ENLLAÇ.  
FELICITATS JOAN!

dissabte, 1 de març del 2014

Què aprenem gràcies a la música?

http://www.slideshare.net/mariajesusmusica/aprendemosgraciasamusica
Aquesta setmana els alumnes han fet un dia de vaga. El motiu ha estat manifestar-se per la reforma educativa que proposa la LOMCE i que entrarà en vigor el proper curs 2014-2015. 

La reforma preveu un nou disseny curricular amb una redistribució de les matèries que prioritzaran les assignatures instrumentals bàsiques. Així, es reforçarant les assignatures de Llengua i Matemàtiques augmentant una hora setmanal més respecte del model actual. 

Si no augmenten el nombre d'hores lectives setmanals, com s'ho faran? Quines assignatures seran les victimes d'aquesta reforma?

A classe hem estat parlant de què deixaríem d'aprendre sino féssim música. Ho hem fet a partir d'una presentació que la professora de música MªJesús Camino ha fet i ha titulat "¿Que aprendemos en classe de música?". 
Amb alguns alumnes també hem pogut veure aquesta seqüència de la pel·lícula "The wall" amb música de Pink Floyd.