dijous, 1 de març del 2012

John Cage: soroll i silenci en la música del s.XX

john-cageAmb els alumnes de 4t ESO hem començat el tema de la música al segle XX. I un del personatges més sorprenents de les avantguardes musicals de mitjans del segle XX és John Cage. Nascut a Los Angeles el 5 de setembre de 1912  i mort a Nova York el 12 d'agost de 1992, fou compositor, instrumentista, filòsof, teòric musical, poeta, pintor i aficionat a la micologia.

piano-preparatAmb les seves teories musicals i les seves composicions, John Cage va provocar un dels canvis més radiccals en la música contemporància i el seu llenguatge: va incloure el soroll i sobretot el silenci   en les seves obres musicals.

"Sigui on sigui on ens trobem el que sentim és fonalmentalment soroll. Quan l'ignorem ens molesta. Quan l'escoltem ens resulta fascinant", escriu Cage a Silence. És per això, que part de la seva carrera com a compositor la va dedicar a la experimentació amb el soroll: va transformar el so d'un piano de cua afegint-li cargols metálics  i diversos elements col·locant-los estratègicament entre les cordes buscant produir uns sorolls determinats i transformant així el so tradicional del piano.

En aquest video podreu veure com es prepara un"piano preparat". Escolteu quin so més diferent que té aquest piano.


L'experimentació de Cage va anar més enllà del soroll i va continuar amb el silenci. La famosa obra 4'33''  és ja una de les icones del segle XX. És una obra escrita per a qualsevol instrument i està dividia en quatre moviments (quatre parts). En el video que teniu a continuació, el pianista (amb un rellotge per controlar els 4 minuts i 33 segons que dura l'obra) obre i tanca la tapa del piano després de cada moviment.