divendres, 28 de novembre del 2014

Away in a manger (3 veus). FLAUTA

Continuem incorporant partitures al Nadal d'enguany amb Allà en un pessebre (Away in a manger) una partitura que ja vam fer fa 2 anys en una versió a 1 veu i que enguany he adaptat a 3 veus.

http://musicaade.wix.com/awayinamanger3veus


És una  cançó de Nadal publicada a finals del segle XIX i una de les més popular a Gran Bretanya (AQUI teniu la lletra en anglès)

He trobat aquest vídeo en una versió que m'ha agradat força,  amb la cançó i la traducció de la lletra a l'espanyol.


Aquesta és la versió a 1 veu per si voleu començar amb aquesta. Tal com veureu a l'acompanyament, en aquesta versió la melodia es repeteix tres vegades.



dilluns, 24 de novembre del 2014

MAR I CEL. Per què he plorat? per FLAUTA

http://musicaade.wix.com/maricel

Amb els alumnes de 4t ESO estem treballant una adaptació de la cançó Per què he plorat? del musical Mar i Cel que properament anem a veure al Teatre Victòria de Barcelona.
Es tracta del famós duet que canten la Blanca i el Saïd i que he adaptat perquè puguéssim tocar-lo amb la flauta. 
Per aquells que no coneixeu l'argument, cal que sapigueu que la Blanca i el Saïd de Mar i Cel d'Àngel Guimerà són com el Romeu i la Julieta de la famosa obra de Shakespeare, amb algunes similituds i diferències com podreu comprovar:

Similituds:
  1. "Mar i Cel" i "Romeu i Julieta" són dues tragèdies
  2.  els protagonistes en les dues obres són personatges de famílies enfrontades que s'enamoren
  3.  en ambdues obres els protagonistes moren
Diferències: 
  1. Romeu i Julieta són de la mateixa religió
  2. Blanca i Saïd de diferents religions (cristina i musulmana)
  3. L'espai on transcorre Mar i Cel és un vaixell enmig del mar i la novel·la de Shakespeare transcorre a la ciutat italina de Verona


    divendres, 21 de novembre del 2014

    El noi de la mare FLAUTA i ORFF

    El noi de la mare és també un clàssic dels concerts de Nadal. Té un nivell de dificultad molt acceptable tan pels alumnes que acaben de començar amb el conjunt instrumental ORFF com pels que acaben de començar a llegir i a tocar la flauta (és la primera paritura que ja toquem amb totes les notes).

    En el Wix que he refet enguany hi he posat dues bases d'acompanyament. Fixeu-vos que en la que hi posa ORFF és la base amb què tocarem al concert i que, a diferència de la primera, repeteix  la tornada.

    També hi he posat la partitura interactiva amb Noteflight.

    http://musicaade.wix.com/elnoidelamare

    dimarts, 18 de novembre del 2014

    Christmas Lullaby FLAUTA

    http://musicaade.wix.com/christmaslullaby

    Cada any intento incorporar una peça nova al repertori de Nadal i la d'enguany és Christmas Lullaby, una cançó de bressol del compositor anglés John Rutter (1945).

    Rutter té moltes composicions escrites per cor i orquestra, però una de les meves cançons preferides de Rutter és Donkey Carol (dedicada al ruquet que portava Maria cap al portal de Betlem).

    Escolteu-la i ja em direu què us sembla.

    dilluns, 17 de novembre del 2014

    Els "castrati" i l'òpera

    L'òpera comença al Barroc i una de les primeres òperes que es conserva i encara es canta i es representa als grans teatres d'òpera és "L'Orfeo" de Clàudio Monteverdi. 

    Durant aquest perìode també ens trobem amb la presència dalt dels escenaris dels "castrati",  cantants que hi va haver durant aquest període i que tenien una veu tan especial que enamorava tant a les dones com als homes.

    Podem comparar la veu d'aquests cantants del Barroc, amb un tipus de veu que podem escoltar avui i que té unes característiques tímbriques molt similars a la veu que es podia sentir en aquells moments:  la veu de contratenor.  La tècnica que utilitzen aquests cantants és la del falset   i  la de la veu de cap. Amb aquesta tècnica els contratenors aconsegueixen fer una veu que, aquells que no hi estan acostumats,
    sovint la confonen amb la d'una veu femenina.


    El programa , Òpera en texans, del canal 33, en el capítol que veurem avui, tracta el tema dels castrats d'una manera molt didàctica. En aquest capìtol també es parla d'Alessandro Moreschi és l'últim castrat que hi ha hagut a la història. Va deixar de cantar l'any 1913. El podeu sentir cantar en aquest document sonor de més de 100 anys.

    Els reis de l'escena durant més de cent anys. Un fenomen irrepetible -més de 4.000 nens castrats cada any- que dos-cents anys després encara continua fascinant. Farinelli, Senesino, Tenducci... Van ser revolucionaris, singulars, únics. Avui intentarem desvelar el misteri dels 'castrati'. I no us perdeu la versió de Mazoni del "Lascia ch'io pianga" de Händel, possiblement el primer gran èxit de la història.




    També treballem les parts principals de l'òpera amb aquest Wix: Parts de l'Òpera on hi ha exemples d'audicions i el TEST d'audició L'òpera. Parts d'Educaplay.





    diumenge, 16 de novembre del 2014

    El trineu / Jingle Bells FLAUTA


    Aquesta és la primera cançó de Nadal que cada any treballem amb els alumnes de 2nESO. Així doncs, hem començat a preparar el Concert de Nadal amb El trineu (Jingle Bells) (feu CLIC a l'enllaç on hi ha la versió en català)

    En aquest Wix hi trobareu dos tipus diferents d'acompanyament: 
    1- la base per assajar la cançó 
    2- la base per assajar amb ORFF que és tal com la tocarem en el nostre concert. 
     
    També hi ha la partitura interactiva amb Notelfight per poder-la estudiar millor. Hi he posat colors diferents a les parts que s'han de treballar primer i que són una mica més difícils.

    A més recordeu que podeu estudiar la partitura amb la tablet o el mòbil. 

    Pels que vulgueu la partitura que toquem amb instrument ORFF la trobareu seguint aquest ENLLAÇ


    divendres, 14 de novembre del 2014

    Jingle Bell Rock FLAUTA

    http://musicaade.wix.com/jinglebellrock

    Estrenem el Nadal al bloc amb aquesta conegudíssima cançó de Nadal: Jingle Bell Rock. Va ser composta per J.C. Beal i J.R. Boothe als anys 50, però qui la va fer popular va ser Bobby Helms que la va interpretar per primera vegada l'any 1958. S'ha fet popular recentement gràcies a la sèrie de televisió Glee.

    Nosaltres la tocarem amb una adaptació que he fet per ORFF que ben aviat compartiré. Mentrestant us deixo l'àudio que us servirà per assajar. Recordeu que podeu veure i tocar aquesta partitura amb la tablet o el mòbil.


    dijous, 13 de novembre del 2014

    Músics barrocs amb ExamTime

    Amb els alumnes de 3rC ja estem treballant el Barroc. Coneixerem les curiositats musicals i les intimitats personals d'alguns d'ells, gràcies als excelents treballs que han fet l'Alexandra Marti, l'Aleix Miro i el Marc Iglesies

    Han utilitzat Thinglink que és una aplicació que ens permet fer imatges interactives amb diversos punts d'informació (podeu veure la guia per fer el treball)

    Amb la informació que ells han posat en els seus treballs jo he elaborat  unes flash cards que són fitxes interactives amb ExamTime (podeu veure un molt bon tutorial fet per Raúl Diego).
     
    Conjunto de Fichas creado con ExamTime por musicaade


    AQUÍ també podreu trobar les fitxes interactives

    dijous, 6 de novembre del 2014

    El Barroc a Europa amb Thinglink

    https://www.thinglink.com/scene/394511099606597632#tlsite

     Et sona? És Barroc
    Comencem el Barroc i el comencem fent una activitat d'aproximació i coneixement d'alguns  dels compositors d'aquesta època. (Et sona? És Barroc)

    Segur que a molts d'ells ja els coneixeu (El Barroc a Europa. TEST Educaplay) (Vivaldi, Bach, Pachelbel, Purcell, Händel, Telemann, Lully, Rameau, Albinoni ...) i a més segur que també heu sentit molta música que no sabieu que fos música del Barroc (És Barroc el que sentim? TEST Educaplay).

    L'activitat que proposo és un treball que ja hem fet amb els alumnes de 3rESO altres anys (curs 12-13 online i curs 13-14 amb Apps). Com podreu veure teniu la possibilitat de fer-lo amb l'ordinador o utilitzar aplicacions mòbils.

    OPCIÓ 1: amb ordinador
    Es tracta de fer una imatge interactiva amb Thinglink. En aquesta imatge hi posarem  informació de text, imatges i vídeo. (AQUÍ hi ha un tutorial de com començar amb Thinglink)
    La imatge és un collage de compositors del Barroc que inclou un mapa d'Europa. Aquest collage el farem  amb una altra eina 2.0: piZap.(si teniu altres opcions, escolliu la que més còmoda us sigui)

    Quins passos hem de seguir?: 

    PAS 1:
    1-busquem una imatge de cada un dels compositors del nostre collage i un mapa polític d'Europa.

    PAS 2: crearem el collage. El nombre d'imatges dependrà del nombre de compositors que hi vulguem posar. Recordeu que una de les imatges ha de ser un mapa polític d'Europa. Aquí teniu les instruccions a seguir:



    1- Entrem a piZap 2- Cliquem a "Make a Collage"
    3- Seleccionem el disseny segons el nombre d'imatges que posem en el treball 4- Decarreguem el collage (no cal fer "Save")


    PAS 3: comencem a fer el nostre treball amb Thinglink (AQUÍ teniu un tutorial). A cada imatge hi posarem 4 punts d'informació:
    1- el nom del compositor;
    2- país de naixement i dates naixement i mort (amb una imatge del lloc on va nèixer)
    3- un vídeo (amb el títol de l'obra i el tipus de forma musical que és: una òpera, un concert, un cànon..);
    4- informació d'interés o curiositat sobre l'autor (no s'hi val copiar i enganxar!)
    Utilitzarem la mateixa icona de Thinglink per donar el mateix tipus d'informació a cada imatge. 


    Llocs de consulta on buscar informació o música dels compositors:,  El Barroc a Europa (Wix), Viquipèdia, Música del Barroco I (Glogster), Música del Barroco II (Glogster) fet per Ramón Estebanez.

    OPCIÓ 2: amb Apps Mòbils

    L'objectiu és exactament el mateix: crear una imatge interactiva dels compositors Barrocs amb Thinglink, però utilitzant aplicacions mòbils. Els passos a seguir són també els mateixos.

    Quines Apps podem utilitzar?:

    Moldiv (collage) Pic+Pic (collage) Thinglink (imatge interactiva)

    Aquest és un tutorial que vaig fer l'any passat on s'explicat com fer una imatge interactiva amb l'app de Thinglink (Apple i Android)



    Aquí us deixo l'exemple que he fet. Està fet amb eines 2.0