dimecres, 7 de novembre del 2012

Música vocal religiosa: La cantata


En aquests dos vídeos la protagonista és la Cantata BWV 147, de J.S. Bach (1685 – 1750). La cantata és una forma musical composta sobre un tema religiós, en el que intervenen solos, orquestra i cors, i està formada principalment per àries i recitatius. Bach va compondre cinc cicles complets de cantates amb l’objectiu d’il·lustrar musicalment 50 diumenges i 9 festes per any, és a dir quasi 300 cantates. També va escriure cantates profanes, tot i que la majoria de les que va escriure són cantates religioses i estan destinades al culte luterà. Els textos són en alemany.

En el primer vídeo veureu un anunci d’una companyia japonesa de telefonia mòbil. Per tal de promocionar un telèfon amb carcassa de fusta han construït un espectacular xilòfon que interpreta el tema principal de la cantata.

En el segon vídeo, Nikolaus Harnoncourt, un dels millors especialistes en música antiga , ens mostra com sona originalment aquesta cantata.

Quina versió us agrada més? Ho podeu fer deixant un comentari a l'article. 


10 comentaris:

Pol Bergadà ha dit...

Aquesta idea de fer una escala,que fos un xilofon on poder-hi tirar la boleta aquesta i fer que sones d'aquesta sembla molt difícil de poder fer i molta pressició.

Cristina Alegre 3rC ha dit...

M'han agradat les dos versions; són les dos diferents la una a la altre. La primera m'agrada perquè ho trobo molt original que l'ou o pilota vagi per tot el bosc recurent la melodia. En canvi, en la segona versió trobo que és d'estil més tradicional, i el cor de veus amb els diferents tpius de veus (aguts i greus).

Javier Olmos ha dit...

Clarament la versió que més m'agrada és 森の木琴!! M'agrada molt per la seva originalitat i per que es un clar exemple de el que són capaços de fer els japoesos. A mes m'agrada molt el so que té la fusta i el soroll de fons que hi ha al bosc.

Robert Crusells ha dit...

Jo trobo més divertida la primera, perquè es una forma original de intrerpretar una cançó, però al final se't fa pesada. La segona és la cançó de sempre i per això la majoria troben més divertida un variació de la cançó. Magrada més la primera per la originaltat.

Júlia Miró 3er C. ha dit...

Els dos vídeos estan molt bé però el que més m’agrada ha sigut el de 1r, en el que hi havia un bosc amb un recorregut de peses de fusta que en passar una pilota de fusta per damunts anaven fen sons diferent de la melodia de la Cantata BWV 147 de Bach.

Mar Ribas 3erC ha dit...

Personalment, m'agrada més el primer video, perque trobo que es més original, i han fet una molt bona feina, la qual els hi ha degut costar el seu esforç. Pero també reconec que en el segon viedo en que la melodía es cantada també m'agrada.

Mounir el Hamdouni ha dit...

crec que el vídeo que es més xulo es el primer de l'ou, perquè aixó costata molt de muntau i que quedi clavat a l'orquestra.

Alba ha dit...

Jo crec que el video del anunci està molt ben fet, ja que s'ha de tenir en compte moltes coses, com la durada i el so de les notes, i que ha de costar molt fer-ho. Si mirem els dos, podem veure que el que sona en el primer és el que toquen els violins en el segon video.
A mi, m'agrada més a versió del primer video, ja que es molt més original.

musicaade ha dit...

Ja sabeu que la música de Bach és sempre magnífica, sigui tocada amb una orquestra amb la versió original, o amb la soprenent versió per "instrument de percussió" de l'anunci japonès. M'han agradat tots els vostres comentaris.

Tania 3º C ha dit...

Opino que els dos vídeos estan bastant bé , pro si em tinc que decidir per un m’agrada mes el primer . Crec que a tots ens agrada per la originalitat i per lo difícil que sembla posar les fustes de manera que quant la pilota cau fes una nota determinada , i a mes per tot el bosc .La segona es mes tradicional , i segurament com ja estem acostumats a escoltar vídeos així no ens fa tanta gracia , m’agrada com esta cantada . Els dos vídeos tenen algo d’especial .