divendres, 28 d’octubre del 2011

Bruixes, esquelets i cementiris..!!!!

Màgia, cementiris, bruixes i fantasmes han estat objecte d'inspiració de músics i compositors ja sigui de la música clàssica (culta) o de la música popular (pop-rock i altres..). També el cinema en nombroses ocasions s'ha inspirat en tots aquests temes tan fantasmagòrics..
Tots Sants, Castanyada o Halloween?? Sigui el que sigui, és un bon motiu per saber quina és la música en aquestes dates. 
Bon cap de setmana a tots i fins dimecreeeeeeeeeees!!!!!!!!!!!!!!!

Pau Casals: 40 anys de l' "I am Catalan"

El passat dia 24 de novembre va fer 40 anys del memorable discurs de Pau Casals a les Nacions Unides. Tos sabeu que Pau Casals va ser un gran músic i violoncelista i sobretot, un gran defensor de la pau al món.
Alguns alumnes de 4t d'ESO han fet ressò de la notícia al seu bloc: El bloc de la Cristina i el Bloc de la Irene.

dijous, 27 d’octubre del 2011

Llença el professor: "El Renaixement"

Aquest és un joc sobre el Renaixement musical. Si aconsegeuixes superar totes les proves, voldrà dir que en saps tant com el professor i veuràs com aquest surt volant pels aires llençat per una catapulta.

dimecres, 26 d’octubre del 2011

Línia del temps: "El Renaixement"

Navegant per aquesta línia del temps del Renaixement tindrem la possibilitat de saber quins són els fets més importants d'aquest període i quins són els músics més destacats. Teniu un pdf amb activitats relacionades amb el firs cronològic. Son activitats de comprensió i d'audició.

Podeu fer clic a la imatge o en aquest enllaç

Mapa: Figures i Silencis

Aquestes són unes activitats molt senzilles per repassar les figures i els seus silencis. És millor fer-les un parell de vegades perquè ja sabeu que saber identificar els silencis és una mica complicat.















Si no veus les imatges també pots anar-hi per: Mapa Silencis i Mapa Figures i Silencis

dissabte, 22 d’octubre del 2011

Maria Schneider al Palau

L'orquestra de Maria Schneider,  considerada la millor "big band"del planeta, va obrir el 43è Festival de Jazz de Barcelona amb un concert fantàstic al Palau de la Música Catalana, el passat dijous dia 20 d'octubre.
Podeu escoltar la seva música anant a la seva pàgina web oficial  i també clicant a la imatge que us deixo aquí.

Les cançons que més s'enganxen



Sabeu perquè hi ha cançons que enganxen més que altres?. Diuen que hi ha tres punts clau perquè una cançó sigui un trimof musical segur: 
  1. que el cantant faci notes molt llargues
  2. que hi hagi cors
  3. que l'intèrpret sigui un cantant masculí i que faci notes agudes
 Voleu saber quin és el títol de la cançó de la història de la música pop que més enganxa? Seguiu aquest enllaç hi ho sabreu ben aviat.

divendres, 21 d’octubre del 2011

4t ESO: últims treballs sobre el jazz

Aquí tenim els últims treballs que els alumnes de 4t de l'institut han fet sobre Les grans figures de la història del jazz. Els hem fet amb Google Docs que és una eina que ens permet compartir i publicar molt fàcilment la feina feta. També podeu veure aquest treball i la resta de publicacions  sobre el jazz, en el bloc que cada un dels alumnes té. Ho podreu trobar a la barra lateral on hi posa blocs de 4t  d'ESO.

Laia  i Laura



Cristina i Anaïs



Mireia  i Clàudia



Laura i Judit



Irene



Guillem i Laura



Cheyenne i Cristina





dilluns, 17 d’octubre del 2011

43è Festival de Jazz de Barcelona

Comença el 43é Festival de Jazz de Barcelona, una oportunitat per disfrutar del jazz i veure quins són els grans d'aquest estil musical en aquest moment. 
Aprofitant que amb els alumnes de 4t d'ESO estem treballant el jazz, intentarem estar una mica al dia de què passa a  Barcelona durant el Festival. Aquí teniu l'enllaç a la pàgina oficial.
En la cartellera d'actuacions podem destacar formacions del jazz català actual com la Sant Andreu Jazz Band i les ja consagrades La Locomotora Negra i La Vella Dixieland.
L'spot que anuncia aquest festival de jazz està inspirat en la pel·lícula d'animació "Chico i Rita" que Fernando Trueba i Javier Mariscal van estrenar l'any passat. Un film que és homenatge al jazz llatí dels anys 1940 i 1950, ambientat a la ciutat cubana de l'Havana i basat en una història d'amor real. En fi, una meravella de pel·lícula 100% aconsellable. 
Podeu reconéixer els instruments de la big band de la imatge?

diumenge, 16 d’octubre del 2011

4t ESO: primers treballs "Els grans del jazz"

Aquí hi ha els primers treballs que els alumnes de 4t ESO han fet sobre les gran figures del jazz. S'han despistat una mica i encara en falten una bona colla per acabar. Espero que s'espavilin i que aviat els pugueu veure. Val la pena fer-hi una ullada! (podeu fer la finestra gran amb la icona que hi ha al costat del número de diapositives)

Alfredo i Josep Mª

Jéssica i Cristina
Carolina i Maria

dijous, 13 d’octubre del 2011

Trencaclosques "El so: qualitats"

Per acabar de treballar el tema del so i les seves qualitats, m'ha semblat que seria divertit fer aquest trencaclosques sobre el mapa conceptual que hem estat treballant a classe: "El sonido y sus qualidades" fet per la Cristina Martínez. És molt fàcil!! Ah, i dilluns em dieun quants mintus heu tardat a fer-lo!!! 




preview35 pieceEl_sonido_y_sus_qualidadades.MapaConceptual

Exercicis interactius: Las cualidades del sonido

Aquests són els deures de cap de setmana: un conjunt d'activitats per treballar les qualitats del so. Estan molt bé perque ajuden a entendre i relacionar l'aspecte quotidià de les qualitats del so (els sons de l'entorn) amb l'aspecte més musical (els sons dels instruments i les veus. És un recurs elaborat per Andrés de la Fuente.
També hi podeu entrar per AQUÍ (heu de fer-ho dient "obre una finestra nova)

dimecres, 12 d’octubre del 2011

"Homenatge a Stan Getz" per flauta

A la darreria dels quaranta, un grapat de músics, molts d'ells blancs i de la West Coast (costa oest), generaren un jazz més introvertit, dominat pels legatos i el ritme relaxat. rebé el nom de cool jazz (jazz fresc i tranquil). El bop (be-bop) podíem considerar-lo expressivament encara un jazz hot, vital i apassionat en el ritme. El cool serà més pausat, més a gust del blanc (de "Del rag al pop" JOAN PÀMIES Ed.Columna Jove Divulgació).
Dins dels principals representants de l'estil cool tenim Lester Young (podriem dir que és el precursor), Miles Davies (el cap més visible d'aquest estil) i també el saxofonista tenor Stan Getz, considerat el músic més complet d'aquest moviment.
Stan Getz, que tocava el saxo tenor, tenia un so clar, càlid i robust. Conegut per "The Sound", mostrà sempre un gran sentit de la melodia en les improvisacions. És conegut, entre d'altres, per la seva interpretació de La Noia d'Ipanema
Fent clic a la imatge, podreu sentir a Stan Getz i a Joao Gliberto a la guitarra amb Astrud Gilberto cantant. Fins el minut 2.40 no comencem a sentir el fantàstic so del saxo tenor, però val la pena l'espera!!

divendres, 7 d’octubre del 2011

"El cucut i l'ase" i "Pequeño Swing" amb Flauta

Tot i que no ens hem vist per l'institut, no us penseu que m'he oblidat de posar els deures!!! (ja, ja...).Continuem treballant totes les notes de la mà esquerra.
La setmana passada ja vam posar la nota RE amb "Two gangs".  Tot i que encara no l'hem treballat a classe, al quadern de flauta també hi ha el "Cucut i l'ase" que també ens serveix per treballar el RE. Ja podeu començar a tocar la primera veu (la segona ja és amb les notes de la mà dreta i el FA sostingut i només és per si hi ha algun/a que s'hi atreveix!)

Ah!!! I una de regal molt fàcil i molt xula: "Pequeño Swing". L'ha fet la MªJesús Camino i és amb les notes SOL, LA, SI i DO. Ens vé com anell al dit perquè hi surten totes les notes que estem treballant! Gràcias MªJesus.

El jazz. Mots encreuats

En aquests mots encreuats podreu repassar tot allò que heu après sobre el jazz , els seus compositors i els estils.
Aquests mots encreuats també els podeu trobar a l'apartat d'activitats del Wix. "El jazz: audicions comentades"

dijous, 6 d’octubre del 2011

Linia del temps: "Períodes Musicals"

Aquesta és una línia del temps interactiva dels Períodes Musicals . Això vol dir que si us aneu posant damunt de cada un dels noms, us anirà apareixent informació escrita en alguns, i escrita i d'àudio en molts altres. Us podeu moure per la línia amb la barra o scroll. Ja veureu que aquesta barra permet ampliar o reduir els marges d'informació de la linia.
L'ha elaborat la Paola Oliva. Gràcias Paola!!

dimecres, 5 d’octubre del 2011

"El sonido y sus cualidades" Mapa Conceptual

Aquest és un magnífic Mapa Conceptual sobre el So i les seves Qualitats. Hi podem trobar un munt d'enllaços (fixeu-vos que estan tots numerats) que ens ajuden a acabar d'entendre tots els conceptes que hi estan explicats. Ja sabeu que l'heu de copiar en el vostre quadern i que heu de respondre les preguntes que ja teniu.
Es un mapa elaborat per Cristina Martínez.

dimarts, 4 d’octubre del 2011

Lady Gaga i el Swing

I què passa amb al jazz, ara? Aquesta és una pregunta que algú feia l'altre dia a classe i que ara pot tenir una de le moltes respostes possible: el jazz està en contínua evolució i revisió. 
Aquest és el cas de la cançó "The lady is a Tramp", una cançó d'un musical de Broadway de l'any 1937, una paròdia de la vida de l'alta societat del Nova York dels anys 30 en plena Era del Swing.  Una de les  primeres gravacions d'aquesta cançó la va fer Tommy Dorsey (el recordeu a "Neix una cançó"?) amb la seva orquestra,  i després,  altres grans del jazz, com Ella Fitzgerlad i Frank Sinatra,  també la van enregistrar.
Fa molts pocs dies ha sortit al carrer un álbum de Duets on Lady Gaga canta, juntament amb Tony Bennet, una magnífica versió de The lady is a Tramp. És una versió intepretada per una cantant actual però que conserva tot l'esperit de l'epoca de les Big Bands i el swing.
Val molt la pena que també escolteu la versió d'Ella Fitzgerald i, per suposat, la de  Frank Sinatra






Cronologia del jazz. Audicions Comentades





Des del ragtime de Scott Joplin a la Nova Orleans de principis del segle XX, fins a la samba-jazz d’Antonio Carlos Jobim amb la fabulosa Ella Fitzerald, i passant de puntetes pel jazz a Catalunya, aquí hi trobareu audicions comentades de cada una de les èpoques en l’evolució del jazz. 
 Després d’haver escoltat totes i cadascuna de les audicions, podreu fer les activitats que estan proposades a l’apartat d’activitats.

AQUI teniu l'enllaç per si no hi podeu entrar clicant la imatge

diumenge, 2 d’octubre del 2011

"Matar notes"

Si, ja sé que avui fa un d'aquells dies que es tenen més ganes d'anar a la platja que quedar-se a casa a jugar a matar marcianos (vull dir notes). Però, per si us avorriu quan hi arribeu, aquí hi ha un exercici molt divertit per repassar les posicions de le notes al pentagrama.
Hi ha uns quants nivells per superar. Apunteu el nivell al qual arribeu i la vostra puntuació i dilluns m'ho dieu!!