dilluns, 12 de maig de 2014

Els instruments de vent a en "Pere i el llop"

El dia 23 d'abril  dia de Sant Jordi és també l'aniversari del naixement d’un gran músic: Sergei Prokófiev. Una de les seves obres més conegudes és el conte Pere i el llop.

Pere i el llop és un conte explicat amb música  on cada personatge és representat per un instrument o grup d'intruments.

Els personatges principals són Pere (quartet de corda), l'ocell (flauta) el gat (clarinet), l'ànec (oboè), el llop (trompa), l'avi (fagot) i els caçadors (timbales)


L’argument és:
"Un dia, en Pere va sortir de casa i es va fer amic d’un ocell. Com que en Pere s’havia deixat la tanca oberta, un ànec va escapar-se i va anar a banyar-se al toll. Allà s’hi va trobar un ocell, que no havia vist mai cap ànec. I com que l’ànec tampoc no havia vist mai cap més ocell, van quedar tots dos meravellats. Tan meravellats estaven, que no s’adonaven que el gat se’ls acostava per menjar-se’ls per berenar. Sort que en Pere ho va veure i va cridar: “Vigileu!”. En Pere va cridar tan fort que fins i tot el seu avi, des de casa, el va sentir. I va sortir a renyar-lo, tot cridant ben enfadat: “Pere! Torna a casa! I si ve el llop?” En aquell moment, el llop va aparèixer disposat a cruspir-se el primer despistat que trobés…, que va ser l’ànec. Abans que el llop afamat s’empassés cap més dels seus amics, en Pere va dir al seu avi: “No em fan por els llops”, i va sortir amb una corda per capturar-lo. Sense que el veiés el llop, es va enfilar a un arbre i, amb l’ajuda de l’ocell, va aconseguir fer un llaç a la cua del llop. Quan els caçadors que perseguien el llop van arribar, en Pere els va dir: “No dispareu, portem-lo al zoo”. I l’hi van portar i encara hi és. I si escolteu amb atenció dins la panxa del llop, encara s’hi sent l’ànec que crida:”Sóc aquí”. (Font: Atrapasons)

I aquí teniu el conte (Font: Atrapasons) . EN PERE I EL LLOP

Veurem un curt d'animació que va guanyar un Oscar l'any 2008, dirigit per Suzie Templeton, basat en aquest conegut conte musical de Sergei Prokofiev.


Pedro y el lobo from silvinacampos on Vimeo.

En aquest  JOC  hi trobareu una divertida proposta (tot i que una mica infantil) per repassar tots els personatges que han sortit a la històra. És un recurs de l'Euskadico Orquestra.

Per acabar us proposo 3 endevinalles relacionades amb el conte musical. Envieu-me les vostres respostes amb un comentari al blog.
Endevinalla 1 Endevinalla 2 Endevinalla 3 

6 comentaris:

Marina Lehmann ha dit...

De les endivinalles,la primera resposta és el gat, la segona el Pere i la tercera l'ànec. M'ha encantat relacionar el so dels diferents instruments amb personatges, em sembla molt original.

gerard ochoa asens ha dit...

M'ha encantat, és molt original, sobretot tenint en conte que en aquella época no existien els vídeos per acabar de definir l'història!
Les respostes són: 1-Gat
2-Pere
3-Ànec
(tot i que en realitat és una oca)

Lara Armengol ha dit...

El primer, representat per el clarinet, és el gat. El segon, és el protagonista, en Pere. I el tercer, és l'ànec, representat per l'oboé.

Enric Fuguet ha dit...

1.gat
2.pere
3.anec

Mireia Juncosa 2n A ha dit...

1ª endevinalla: El gat.
2ª endevinalla: En Pere
3ª endevinalla: L'ànec

Joan Olivella ha dit...

l'endevinalla 1 és el gat que sona com el clarinet .